Víno a jídlo

Platí obecné zásady

Bílé víno podávejte ke světlým masem jako jsou ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, světlé sýry

Červené víno podávejte ke tmavým pokrmům-víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým dezertům, zavařeninám, vajíčkům

Sladké víno podávejte ke sladkému zákusku

Předkrm jako je kaviár doplňme vhodně například Chardonnay

K zeleninovým salátům je vhodné bílé, lehké víno s jemným aroma Aurelius nebo svěží Sauvignon

K předkrmům z hovězího masa podáváme červená vína s vyšším obsahem kyselin Frankovka nebo André

K polévce zeleninové polévky dobře doprovází růžové víno

K polévce drůbeží polévky dobře doprovází bílé víno Müller-Thurgau

K polévce rybí polévku skvěle doladí Rulandské bílé

K polévce zvěřinovou polévku nepokazí ani červené víno Frankovka

K polévce krémové bílé polévky podávejte k nim například Sylvánské zelené

Hlavní chody

Pro jídla hlavního chodu platí pravidlo lehké k lehkému.

u ryb platí:

  • čím je ryba méně tučná, tím lehčí víno servírujeme
  • ke sladkovodním rybám bílé víno Aurelius nebo Ryzlink vlašský
  • ke smažené rybě víno plnější jakým je Ryzlink rýnský ale vždy servírujte suché víno
  • k mořským rybám se skvěle hodí Chardonnay
  • drůbeží maso


kuřecí a krůtí maso doplní mírně aromatická vína-například Pálava
ale krocana, jehož maso je jak bílé, tak tmavé můžeme podávat červené víno Modrý portugal
Vydatné hlavní chody
z vepřového masa

servírujeme plnější červené víno např. Modrý portugal
z hovězího masa

k hovězímu steaku se hodí vyzrálé, plné červené víno Cabernet Sauvignon
z telecí masa

k pokrmům méně tučným podáváme vína vychlazenější a k jídlům tučným vína, která mají teplotu na vyšší hranici
ke steaku z jehněčího masa jsou vhodné bílá nebo rosé vína Veltlínské zelené,nebo rose Zweigeltrebe
jehněčí masa

k těmto masům servírujeme červené víno Pinot Noir
Tmavá masa a nebo kořenitá jídla
pernatá zvěřina

podáváme vína charakteru Rulandské modré
zvěřina

servírujeme plné vína Cabernet Sauvignon nebo Svatovavřinecké
obecně platí že čím je maso tmavší, tím zralejší a plnější víno vybíráme Frankovka
u tučnějšího masa je vhodné víno mladší červené s výraznými tříslovinami
Dezerty
k ovocným salátům

je vhodné aromatické víno Irsai Oliver nebo Muškát moravský
k sorbetům či zmrzlinám

se hodí bílá vína nebo sekty
ke krémovým dezertům

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat