Archivace vín

Jak archivovat víno

Mít doma malý archiv s víny by si jistě přál nejeden z nás. Má to však dva háčky. Nejprve musíme vínu vytvořit správné a ideální skladovací podmínky a důležitým faktorem je i správný výběr vína, které chceme skladovat.

Správné klima

Sklep splňuje dvě důležité podmínky pro archivaci vína. Je v něm tma a chladno. Ideální teplota pro skladování vína je okolo 10-ti stupňů. Teploty by neměla kolísat a nikdy by neměla padnout pod bod mrazu.!!! To se může projevit na kvalitě vína.Vínu nesvědčí ani dlouhodobě vysoké teploty nad 20 stupňů. Ideální vlhkost by se u lahví měla pohybovat mezi 60 až 80 procenty. Naopak suché prostředí může způsobit oxidaci vína, naopak příliš vlhké prostředí pomáhá vzniku plísní.

Pozor-pokud myslíte že ve sklepě spolu s bramborami,či cibulí je vínu dobře tak opak je pravdou-pachy se totiž na vínu také podepisují.

Police na láhve

Víno musí být vždy uloženo ve vodorovné poloze tak, aby byl korek ponořen a nevysychal. To se dá zajistit umístěním vína do vodorovných polic. Víno do nich uskladníme a necháme jej v klidu ležet, protože pohyb vínu taktéž škodí. Zakoupit se dá i elektrická chladící skříň, ve které má víno veškeré podmínky potřebné pro zrání,ale tato varianta je finančně náročná.

Archivní víno

Ne každé víno je vhodné k archivaci. Pod pojmem archivní víno se jen vína z těch hroznů, od jejichž sklizně uběhly alespoň 3 roky. Obecně se nedoporučuje skladování vína po dobu delší než 10 let pokud na to není víno připraveno.

Skladování vína

Pro skladování vína je důležitá vyváženost kyselin a cukrů. Je vhodné zakoupit si od vína, které plánujeme archivovat, více lahví a jednou za čas láhev přechutnat.

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat