Aromína

Víno je lehčí, lahodné, příjemné muškátové chuti. Zráním vína často dochází k rychlému odbourávání kyselin.

Odrůda

Velmi brzy raší a dozrává na konci srpna. Tato odrůda je citlivá na jarní mrazy. Vyznačuje se pravidelnou a vysokou plodností s průměrným výnosem 14 t.ha-1, cukernatost v moštu je 19 – 22° NM, obsah kyselin je ale nižší 6,5 – 8 g.l-1. Odrůda není příliš náročná na polohu.

Pracovní označení odrůdy

TČVČB x IO 23/26

Původ odrůdy

Aromína je odrůda s původem na Slovensku, vyšlechtěná v Bratislavě D. Pospíšilovou a kolegy v roce 1968.

Odrůda vznikla křížením

Odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený x Veltlínské červeno-bílé x Irsai Oliver.

List

Je okrouhlý a středně velký s výraznou žilnatinou. Povrch čepele je mírně vrásčitý, ze spodní strany štětinatý. Řapík je červeně zbarven.

Hrozen

Aromína má středně velký kuželovitý  hrozen s průměrnou hmotností kolem 159 g. Bobule jsou středně velké kulaté zelenožluté barvy. Hrozen je poměrně velký šťavnatý s chutí muškátu.

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat