Aurelius

Aurelius (zkratka Au) je bílá moravská moštová odrůda vinné révy. V praxi se dosud ve větším rozsahu nerozšířil – podílí se 0,35 % na veškeré ploše vinohradů ČR, ale jeho podíl narůstá. Vína této odrůdy bývají kvalitní, plná a výrazná v chuti, jemně kořenitá a aromatická. Svým charakterem jsou podobná Ryzlinku rýnskému, který je však méně kořenitý a elegantnější.
Odrůda poskytuje pravidelné a vysoké výnosy s dobrým obsahem cukru. Je možné ji pěstovat ve všech českých i moravských vinařských podoblastech. K rozšiřování došlo zejména po roce 1985, kdy byly kalamitní mrazy a tato odrůda dobře přezimovala. V roce 2004 byla vysázena na 0,25 % plochy všech vinic v Česku. Vzhledem k dosavadním velmi dobrým pěstitelským zkušenostem s touto odrůdou lze očekávat, že její zastoupení zejména v moravských vinicích nadále poroste.

Původ

Odrůda vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský a byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou a Ing. Františkem Zatloukalem. Jako výchozí materiál bylo použito 25 kombinací rodičovských párů, z nichž bylo vypěstováno 429 semenáčů, 4 kombinace volného opylení, z nichž vzniklo 1 785 semenáčů a 11 samoopylení, z nichž vzniklo 417 semnáčů. Z tohoto šlechtění nakonec vznikly dvě odrůdy, které byly zapsány do státní odrůdové knihy – Pálava zapsaná v roce 1977 a Aurelius zapsaný v roce 1983. Pracovní označení křížence této odrůdy bylo NE x RR 45/18.

Popis odrůdy

Vyznačuje se dobrými výnosy, přírodním zbytkovým cukrem a vysokou kvalitou. Víno je harmonické, s přiměřenými jemnými kyselinami (kolem 10 g/l), je plné, výrazné chuti s jemnou charakteristickou vůní.
Keře jsou středně bujného růstu. Listy jsou středně velké až velké, pětilaločné, na rubu šedozelené a mírně ochlupené, na líci zelené. Mladé listy jsou na okraji načervenalé. Hrozny jsou středně velké, dlouhé, kuželovité, husté a křídlaté. Bobule jsou kulaté, spíše menší, žlutozelené a s tenkou slupkou. Dužnina je šťavnatá a rozplývavá, chuť je sladká.
Odolnost proti zimním a jarním mrazům je dobrá, odolnost proti houbovým chorobám je spíše nízká. Kvůli tenké slupce je snadno napadána plísní šedou (Botrytis cinerea), proto je nutné zajistit ochranu před uzavřením hroznů.
Odrůda je středně pozdní, dozrává v druhé polovině září nebo začátkem října. Vyznačuje se pravidelnými a dobrými výnosy (průměrně 10 t/ha) a dobrým obsahem cukru obvykle nad 20°NM. Obsah kyselin v moštu je obvykle 8–12 ‰. U této odrůdy lze pravidelně získávat vína s přívlastkem pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Odrůda je vhodná do všech vinařských oblastí v Česku, nejlépe se jí daří na svahovitých a slunných polohách. V úrodných půdách poskytuje vysoké výnosy a velmi dobrou cukernatost, nicméně její pěstování je rentabilní i v méně příznivých podmínkách. Snáší dobře i výkyvy ve vlhkosti stanoviště. Je vhodná pro všechny druhy vedení, řeže se na dlouhé tažně.

Vlastnosti vína

Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širšího spektra, což vytváří určitou kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského. Víno bývá obvykle velmi kvalitní a harmonické, s přiměřenými jemnými kyselinami (kolem 10 g/l). V chuti je plné a výrazné, jemně kořenité. Má jemnou charakteristickou vůní s ovocnými tóny, případně kdoulově-lipovou. Barva je zelenožlutá. Díky dobré cukernatosti mívá obvykle přírodní zbytkový cukr.

K jakému jídlu

Uplatnění v gastronomii je podobné, jako u Ryzlinku rýnského. Hodí se k předkrmům a k lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběr je vhodný k pstruhům a jiným rybám, sladké výběry vhodně doplňují dezerty.

Rok zápisu

roku 1983

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat