Auxerrois

Víno této odrůdy je velmi kvalitní, plné, harmonické, odrůdového charakteru, podobné „Rulandskému bílému“, ale vyšší jakosti. Název odrůdy vznikl pravděpodobně podle hrabství Auxerrois, které se nacházelo mezi severním Burgundskem a oblastí Chablis.

Odrůda

Odrůda má slabší vzrůst a její réví lépe vyzrává, hrozny mají žlutavější odstín i ranější zrání oproti „Rulandskému bílému“. Odrůda dozrává v polovině září. Plodnost je středná – 11 t.ha-1, cukernatost v moštu je 17 – 23 °NM, obsah kyselin je 7 – 10 g.l-1. Odrůda má podobné nároky na jako např. „Rulandské bílé“, ale odrůda je vhodná i pro pěstování na kamenité sušší půdě.

Jiné označení

Pinot Auxerrois, Blanc de Kienzheim, Auxerrois Gris.

Původ odrůdy

Auxerrois je francouska odrůda.

Odrůda vnikla křížením

S největší pravděpodobností vznikla volným křížením Rulandského bílého (Pinot blanc) s odrůdou Heunisch weiss, podobně jako Chardonnay.

List

List odrůdy je středně velký, okrouhlý. List je barvy tmavěji zelená, mírně vrásčitý. Řapík je kratší, mírně narůžovělý.

Hrozen

Hrozen je středně velký, kuželovitě-válcovitý, středně hustý. S průměrnou hmotností hroznu kolem 100g. Bobule je malá až střední, kulaté barvy žlutozelené. Dužina je jemná, řídká, chuti sladké.

Zapsáno

Odrůda byla v ČR zapsána v roce 2004

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat