Chardonnay

Patří mezi nejoblíbenější odrůdy. Při výrobě vína je možno využít různé moderní i původní technologie. Např. hodí se pro technologii „barrique“ a je základem k výrobě kvalitních šumivých vín nejen v oblasti Champagne. Vína poskytuje plná, harmonická s vyšší intenzitou aromatických látek než odrůda Rulandské bílé, s níž je srovnávána. Chardonnay patří k nejčastějším vínům s přívlastkem od kabinetů až po výběry a ledové i slámové víno.

Víno je vhodné k delšímu zrání v láhvi. V současnosti je velmi módní a znalci vyhledávané. Je také vhodné pro výrobu jakostních šumivých vín, i barique. Ve francouzské oblasti Champagne se používá také k výrobě šampaňských vín. Když srovnáme Chardonnay s vínem sesterské odrůdy Rulandské bílé, vítězí Chardonnay. Poskytuje plnější, harmoničtější vína s vyšší koncentrací látek primárního buketu. Konzumenta si získá jeho nenapodobitelná kořenito-akátová vůně (mladé voní po zelených melounech), která se ležením ještě prohlubuje. Vyšší obsah kyselin a extraktivních látek navíc podporuje sebevědomý potenciál vína. Ten kromě toho umožňuje i bezproblémovou výrobu barikových vín.

Barva: světle žlutá
Vůně: ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální.
Chuť: V chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.

Odrůda

Výnos je střední až vysoký, 8 až 12 t/ha při cukernatosti 16 až 23 °NM. Při středním výnosu a dobrém ročníku lze očekávat vysoce jakostní sklizně vhodné k produkci výběrových vín.
Udržovatelem je Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s., Ing. Alois Tománek, Ing. Miloš Michlovský, CSc., Šlechtitelská stanice vinařská s.r.o. Polešovice, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině září.

Jiné označení

Pinot Chardonnay, Chardennet, Chardenai, Chaudenay, Beaunois, Méconnais, Melon d’Arbois, Epinette, Feher Chardonnay, Shardone.

Původ odrůdy

Jedná se o francouzskou odrůdu.

Odrůda vznikla křížením

Vznikla pravděpodobně volným opylením odrůdy Rulandské bílé (Pinot blanc) s odrůdou Heunisch weiss

List

List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový, bez vyznačených laloků s velmi mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je středně puchýřovitá. Výkrojek řapíku je u dospělého listu na obou stranách ohraničený cévou.

Hrozen

Hrozen je středně velký, středně hustý až hustý. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená.

Zapsáno

Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1987.

Vhodné k pokrmům

Maso, ryby: mírně upravené hovězí a vepřové maso, drůbež. Vyzrálé víno k bažantovi, divočině. Vína s vyšší kyselostí taktéž k ústřicím.
Sýry: měkké sýry s bílou plísní.
Ostatní: paštiky, hustší polévky a bílé omáčky.

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat