Irsai Oliver

Velmi raná odrůda, vhodná pro výrobu burčáku. Výnos je nízký až střední. Víno je muškátové chuti s nižším obsahem kyselin. Většinou se používá do směsí s ostatními víny. Poskytuje líbivý hrozen, příjemné muškátové chuti, proto může být využíván i pro přímý konzum. Zrání začíná koncem července. Dozrává raně, v první polovině srpna.

Odrůda

Je rozšířena v Maďarsku, v zemích bývalého Sovětského svazu, Rakousku, Rumunsku, na Slovensku a u nás. Sklizňová zralost začíná koncem srpna. Na Moravě je průměrný výnos kolem 5 t/ha, cukernatost kolem 18 °NM, kyseliny jsou nízké, 5 až 7 g/l. Výnos snižuje atraktivnost hroznů pro vosy a ptáky.

Udržovatelé Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s., Ing. Alois Tománek.

Jiné označení

Irsai Olivér, Irsay Olivér, Muskat Oliver, Zolotistyj rannij, Iršaj

Původ odrůdy

Původní maďarská odrůda. Ve 30. letech 20. století odrůdu v Maďarsku v Kecskemétu vyšlechtil Kocsis Pál.

Odrůda vznikla křížením

Kříženec Bratislavské bílé x Čabajská perla

List

List je malý až středně velký, tvar čepele okrouhlý, pětilaločnatý nebo třílaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá.

Hrozen

Hrozen je středně velký až velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Chuť dužniny je intenzivně muškátová.

Zapsáno

Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1987.

Vhodné k pokrmům

Pro svoje výrazné aroma je doporučován k chodům jako dezertní přípitek, eventuelně k těžkým a hutným sýrům.

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat