Vinařská oblast Morava

Vinařská oblast Morava je vinařská oblast, která obsahuje schválená území pro pěstování révy vinné v prostoru historické země Morava. Tvoří ji čtyři vinařské podoblasti, mikulovská, velkopavlovická, slovácká a znojemská, a obsahuje 312 vinařských obcí. Zajímavostí tohoto regionu jsou vesničky vinných sklepů, kde jsou soustředěny pouze vinné sklepy bez trvale žijících obyvatel.

Tato oblast vznikla v květnu 2004 v souvislosti s novým uspořádáním vinařských oblastí, které přinesl vinařský zákon č. 321/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhláška č. 324/2004 Sb.

Vinařská oblast MORAVA je předurčená díky svým předpokladům k výrobě kvalitních bílých vín. S této oblasti jsou vyráběna kvalitní vína se zajímavým spektrem vůní a chutí. Vlastnosti moravských vín povzbuzují k dalšímu doušku harmonického a pro jednotlivé podoblasti Moravy charakteristického vína.

Moravská oblast je také vhodnou pro pěstování červených vín, Typická chuť moravského vína v sobě kloubí zemitou pravost doprovázenou uchováním ovocitého charakteru. Vlivem nástupu nových technologií výroby vín, se vlastnosti moravských červených vín mění, tyto technologie jim dodávají především jemnost.

Vinařská oblast MORAVA ležící mezi 48°40´severní šířky v jižním cípu Moravy a mezi 49°20´ v okolí Brna a zahrnuje 95% ploch registrovaných vinic v České republice. Vinařská oblast Morava se rozléhá na cca 17 550 ha. Rozkládá se v Jihomoravském kraji a nepatrně zasahuje do kraje Zlínského. Roční průměrná teplota je 9,4 °C, průměr ročních srážek 508 mm a průměrná roční délka slunečního svitu je 2 244 hodin.

Klima oblasti je většinou vnitrozemské s občasným vlivem atlantického vlhkého vzduchu. Moravská oblast je předurčena pro pěstování bílých odrůd, které se vyznačují svěží kyselinou a charakteristikou jednotlivých podoblastí. Modrým odrůdám pro výrobu červených vín se v naší zeměpisné šířce moc nedaří, ale v posledních letech se vlivem teplejšího počasí a kvalitnější zpracovatelské technologie jejich kvalita zvyšuje.

Půdní faktory jsou velice pestré a různorodé. Převážně převládají půdy kamenité, štěrkovité, písečné, ale i jílovité. Tato různorodost půd a klimatické podmínky vtiskávají moravským vínům nesmazatelný charakter, který se vyznačuje jemnými aromatickými látkami a příjemnou pitelností.

Seznam podoblastí vinařské oblasti MORAVA

Nejlepší sklípky
Poslední recenze
Informace o novinkách
Uživatelské rozhraní
Hledat